Diljem Virovitičko-podravske županije obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Akcijama u Orahovici, Slatini, Virovitici i Pitomači, Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije danas (subota) obilježio je Nacionalni dan hitne medicinske službe.

Od 8 ujutro, “hitnjaci” su za građane na četiri lokacije održali edukacije osnova održavanja života, poput masaže srca i umjetnog disanja na lutki, te razgledavanje opreme hitne medicine i vozila. Također, zainteresiranima su podijelili letke i korisne informacije o tome kada pozvati hitnu medicinsku službu.

– Prošle godine, naša služba u Virovitičko–podravskoj županiji imala je više od 7.000 intervencija na terenu i više od 9.000 intervencija u ambulantama, što je više od 13.000 intervencija hitne medicine, što čini prosječno 1,8 intervencija po satu. To dovoljno govori o važnosti Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko–podravske županije. Dio problema riješi i prijavno–dojavna jedinica u dispečerskom centru. Od preko 1.300 prošlogodišnjih poziva, pola je riješeno savjetima putem telefona – naglasila je tom prilikom ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko–podravske županije Lahorka Weiss te dodala kako je zadovoljna odazivom građana na ovakav tip akcija, naročito onih mlađih.

Početak ove hvalevrijedne akcije bio je u Orahovici gdje se prvi u edukaciji reanimacije okušao Saša Rister, orahovački gradonačelnik.

– Prije svega, koristim prigodu da svim djelatnicima Hitne medicine čestitam 30. travnja, njihov dan i zahvaljujem se ravnateljici Weiss i njenom timu koji provode ovu hvalevrijednu akciju. Ovo je izvrsna prigoda da građani i sami nauče kako nekome pomoći u nevolji, a moram reći da Grad Orahovica naravno sufinancira rad Hitne medicinske službe jer nam je zdravlje svih naših sugrađanima od najmanjih i najmlađih do najstarijih najvažnije – zaključio je Rister.

Nakon što su Slatinčane, među kojima je bio i zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić, educirali o zahvatima koji život znače, Zavod za hitnu medicinu VPŽ uputio se u Viroviticu, gdje ih je dočekao zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement. Kako bi ohrabrio svoje sugrađane da se i oni okušaju u reanimaciji, bez oklijevanja je čučnuo kraj lutke te, prativši naputke liječnika Ivana Andraševića, započeo masažu srca.

– Iskoristio bih priliku i čestitao Nacionalni dan hitne medicinske službe svim medicinarima i “hitnjacima” na području cijele države i naše županije. Znamo da su nam na raspolaganju sve dane u godini, 24 sata dnevno. Moram napomenuti, uz sve njihove intervencije koje imaju, a to su praktički dvije dnevno, koliki su doprinos pridonijeli u rješavanju korona krize koja traje već gotovo dvije godine. Konstantno su bili na raspolaganju, stožeru i svim građanima naše županije – zaključio je M. Klement.

Zadnja postaja ove akcije je bila Pitomača, gdje su građani također imali priliku od cijelog tima “hitnjaka” dobiti bitne informacije koje spašavaju živote.

Inače, osim hitnih intervencija, u sklopu Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko–podravske županije djeluje i sanitetski prijevoz, koji je prošle godine imao više od 17.000 prijevoza.

Na području Virovitičko–podravske županije djeluje 30 timova hitne medicine. Oni su locirani u Pitomači, Virovitici, Slatini i Orahovici, a u Voćinu djeluje tim pripravnosti. Tako da svi stanovnici Virovitičko–podravske županije imaju jednak medicinski standard u zbrinjavaju kod medicinskih intervencija.

(www.icv.hr, eat, mš, vg, foto: E. Aragović Turkalj, M. Šolc, D. Fišli, V. Grgurić, I. Barčan)

Diljem Virovitičko-podravske županije obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe