Djelatnici hitne medicine sudjelovali u Slatinskom Drenovcu na terenskoj vježbi potrage i spašavanja putničkog zrakoplova “ASAR 2023-3”

Kako bi se provjerila usklađenost operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova , u subotu navečer započela je terenska vježba „ASAR 2023-3“ u Slatinskom Drenovcu koja je završila u nedjelju u 13 sati .Vježbu je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske.

Prema scenariju vježbe, pilot putničkog zrakoplova s 36 putnika i 4 člana posade, na liniji Zadar – Osijek u zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje. Nakon toga, Hrvatska kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka Operativni centar civilne zaštite pokreće akciju potrage i spašavanja.

Vježba je održana u realnom vremenu ,a na vježbi je sudjelovalo više od 200 sudionika : predstavnici MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Virovitičko-podravske županije , Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, Zračne luke Osijek i Zadar, Croatia Airlinesa i FRONTEX-a.

U navedenoj vježbi od djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, sudjelovalo je sveukupno 13 djelatnika, 4 tima 1 te 1 djelatnica u prijavno dojavnoj jedinici. S obzirom na teške noćne uvjete i nedostatak tetra i mobilnih signala , djelatnici hitne su pokazali svoje sposobnosti kao odgovor na masovne nesreće te uspješno zbrinuli sve unesrećene.