Uz pomoć Županije, Zavod za hitnu medicinu VPŽ nabavio „bio bag“ – izolacijsku jedinicu za prijevoz pacijenata s visokozaraznim bolestima

– Nabavka ove izolacijske jedinice, je zdravstvena nadogradnja, kako za zdravlje naših stanovnika, tako i za sigurnost naših medicinskih djelatnika, posebno u uvjetima kada se borimo protiv pandemije virusa COVID 19 – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

A što je to, uz pomoć Virovitičko-podravske županije, nabavio Zavod za hitnu medicinu VPŽ?

– Riječ je o tzv. „bio bag“, izolacijskoj jedinici koja se koristi za prijevoz pacijenata s visokozaraznim bolestima. Mi smo ga naručili još dok koronavirus nije bilo u Hrvatskoj. Na ovaj način ćemo najefikasnije zaštititi, kako naše građane tako i medicinsko osoblje od mogućih zaraza – kazala je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije Lahorka Weiss te dodala njegovu važnost.

Foto: K. Toplak

– Mi smo, na pola puta od Zagreba prema Osijeku i gdje god krenuli, treba nam gotovo dva sata do neke od većih zdravstvenih ustanova. S ovom izolacijskom jedinicom, prevozit ćemo, možebitne teže bolesnike od COVID 19 u respiratorni centar u Osijek. Naravno, u uvjetima, kada ne bude bilo korona virusa, ovaj uređaj će nam koristiti za prijevoz oboljelih bolesnika, kako onih s visokozaraznim bolestima, tako i onih koji imaju teške opekline – dodala je Lahorka Weiss.

“Bio bag” je prvenstveno namijenjen Zavodu za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije kako bi se omogućila zaštita i pacijenata i zdravstvenog osoblja, ali i svih sudionika u procesu prijevoza od točke A do točke B. Time se izbjegava svaka moguća kontaminacija. “Bio bag” pruža zaštitu od kemijskih i bioloških agensa, a pacijenti mogu biti prevezeni standardnim vozilima, zrakoplovima ili helikopterima. Uz Zavod za hitnu medicinu VPŽ, moći će ga koristiti i ostale zdravstvene institucije s područja Virovitičko-podravske županije. (vpz.hr)

Foto: K. Toplak